Wydawałoby się, że zima to pora roku która nie sprzyja uprawianiu kolarstwa. Stara zasada kolarskiego treningu dowodzi, że dodrze przepracowany okres zimowy skutkuje lepszymi wynikami w sezonie startowym. Co więc w tej chwili dzieje się w Klubie Rowerowym MTB Suwałki? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie poniżej.
Ostatni artykuł ukazał się na naszej stronie już dość dawno temu, jednak od tego czasu wiele się działo. Zacznijmy od spraw organizacyjnych. Zima to newralgiczny okres w którym pozyskuje się środki na działalność statutową klubu. W tej materii nieoceniony jest nasz Prezes Stanisław Kamiński. To on zajmuje się pisaniem projektów i stara się o wsparcie sponsorów. W samym Zarządzie Stowarzyszenia Klub Rowerowy MTB Suwałki zaszły zmiany. Podczas Walnego Zgromadzenia wybrano na Wiceprezesa Dariusza Tasiora. Zmienił się też skład Komisji Rewizyjnej która teraz tworzą: Tadeusz Hrynaszkiewicz , Leszek Żebrowski i Paweł Grzyb.

Od stycznia 2015 klub został członkiem Polskiego Związku Kolarskiego. Wiosna pierwsi nasi zawodnicy wystartują już z licencjami kolarskimi. Będą to : Krzysztof Żebrowski – kat. Junior i Michał Tasior – kat. Żak.

PZKOL

A co robią nasi zawodnicy. Oczywiście ciężko TRENUJĄ. W tym roku rozwinęliśmy współpracę z Klubem Fitness Guarana Klaudii Ostrowskiej. Klaudia, która jest również naszą klubową koleżanką, przygotowała specjalnie dla nas profesjonalny program treningowy, który z wielkim zaangażowaniem realizuje grupa 10 osób. Reszta trenuje indywidualnie. Mimo zimna w okolicach Suwałk dość często spotyka się kolarzy trenujących w terenie. Najbardziej komfortowe warunki do trenowania mają nasi koledzy, którzy część swoich przygotowań przenieśli do Hiszpanii. Paweł Grzyb i Zenon Malinowski trenują w południowej Hiszpanii w rejonie Walencji.
Każdy kolejny dzień przybliża nas do nowego sezonu startowego. Pierwsi nasi zawodnicy wystartują już za 4 tygodnie w Supraślu. Wraz z nadejściem nowego sezonu rozpoczniemy kolejny etap realizacji projektu rozwoju kolarstwa na Suwalszczyźnie. Plany jak zwykle mamy ambitne i będziemy je konsekwentnie realizować rozkoszując się przy tym nasza pasją i zarażając nią kolejne osoby.